Witamy na stronie firmy Orzeszek – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Witamy na stronie firmy Orzeszek – zapraszamy
do zapoznania się z naszą ofertą.

Witamy na stronie firmy Orzeszek – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą  

Witamy na stronie firmy Orzeszek – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Aktualności

Mmm… Mazurek.

Mazurek Babci Dąbrowskiej

Kruche ciasto: 2 szklanki pszennej mąki, 4 duże żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 1 kostka masła.

Przesianą mąkę należy dokładnie utrzeć z masłem, żółtkami i cukrem. Teraz należy szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć na trzy kwadranse do lodówki. Dzięki temu mazurek będzie bardziej kruchy. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy delikatnie rozwałkować, uformować owalne kawałki i ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze. Dobrze jest je nakłuć w kilku miejscach widelcem- w ten sposób nie będą się tworzyły pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto możemy już wstawić do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny, aż osiągnie złocisty kolor. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu smarujemy ciasto słodko-kwaśnym dżemem (najlepiej porzeczkowym lub wiśniowym), pamiętając o tym, że warstwa dżemu powinna być równomierna i cienka. Następnie posypujemy mazurek dużą ilością posiekanych bakalii – orzechów, migdałów, fig i suszonych śliwek. To właśnie one nadadzą wspaniały smak. Teraz mazurek zalewamy czekoladową polewą i odstawiamy do zgęstnienia. Aby nasz mazurek pięknie prezentował się na świątecznym stole, przyozdabiamy go fantazyjnie. Teraz wystarczy już tylko życzyć całej rodzinie smacznego.

Pozostałe aktualności